Datum

  • woensdag 21 februari 13:00 - 17:00
  • donderdag 22 februari 13:00 - 17:00
  • vrijdag 23 februari 13:00 - 17:00
  • zaterdag 24 februari 13:00 - 17:00

Locatie

Walkade 2-4
3401 DS IJsselstein

Prijs

 

Kijk MIJ stralen. 25 jaar grootste kerstboom ter wereld

Dit jaar viert de kerstboom zijn vijfentwintigste verjaardag en dat is een feestelijke reden voor een terugblik. Van 28 oktober 2017 tot en met 25 februari 2018 is de tentoonstelling te zien bij Museum IJsselstein (MIJ).

In de donkere wintermaanden is van heinde en verre de markante 372 meter hoge kerstboom te zien. Maar liefst honderdtwintig lampen geven IJsselstein en omstreken een sprookjesachtige en feestelijke sfeer. Het ontsteken van de lampen in de Gerbrandytoren, de zendmast van IJsselstein, luidt volgens moderne traditie het begin van de kerstperiode in.

In het begin van de jaren negentig zijn er nog kantoren in de Gerbrandytoren. Rond Kerstmis laten de medewerkers voor de sfeer hun verlichting branden. Dit valt broers Ton en Martin Westland op en ze bedenken dat het pas een echte kerstboom is als de verstevigingskabels van de zendmast met lampen verlicht zijn. Het idee voor de grootste kerstboom ter wereld is geboren. Het is geen makkelijke klus, maar vijfentwintig jaar later is de kerstboom nog steeds in de wijde omtrek van IJsselstein te zien en vormt het ontsteken van de lampen een echte IJsselsteinse traditie. 

Naast het vijfentwintigjarige bestaan van de kerstboom is een bijzondere schenking van de eerste en tweede generatie lampen aanleiding voor deze tentoonstelling. De schenking is samen met aanvulling van derde generatie lampen, documentatie, drukwerk en foto’s te zien in de tentoonstelling. Zo vormt ‘Kijk MIJ stralen' een overzicht over het ontstaan, het heden en de toekomst van de zendmast als grootste kerstboom ter wereld. 

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Ton Westland en Stichting Kerstboom.  Vanaf 2 december start ook  de tentoonstelling 'Verlicht MIJ 2017. Zicht op licht in de kunst van nu.' Hierin staat het gebruik van licht in de moderne en eigentijdse kunst en vormgeving centraal. 


Foto: Grootste Kerstboom ter wereld, Utrechts Nieuwsblad, 14 december 1992, Jos Poulissen
Foto: Monteur van de lampen, AD 3 december 1993, Cor de Kock

Meer over Museum IJsselstein

Reacties

Nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Reageer