maandag 18 december

Molenaarsambacht op de Windotter uitgelicht

Met een bijzondere lichtshow laat De Windotter alle IJsselsteiners delen in het heugelijke feit dat het molenaarsambt is uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed.

Kom kijken en proef het ambacht!
In het teken van deze unieke gebeurtenis is op 22 december 2017 van 18.00 uur tot 21.00 uur een bijzondere projectie op de molen te zien. De molen wordt dan op een unieke manier belicht en als toeschouwer kan je ook interactief deelnemen aan deze projectie. De projectie wordt verzorgd wordt door LIGHT-UP Collective uit Utrecht.

De molenaar is er trots op!
Op 7 december 2017 is het molenaarsambacht ingeschreven op de Representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO. De Unesco inschrijving is voor Nederland een uniek feit omdat voor het eerst Nederlands immaterieel erfgoed is opgenomen op deze lijst. Andere voorbeelden op deze lijst zijn de bierbrouwers van België of pizzabakkers van Napels.

Als molenaar van de Windotter in IJsselstein is Maarten Dolman ontzettend blij en trots met deze benoeming. Hij heeft zich hiervoor bijzonder ingezet gedurende de twee jaar durende voorbereiding.

Het molenaarsambacht
Sinds de negentiende eeuw zijn veel molens in Nederland tot stilstand gekomen. Met het stilzetten van de molens ging ook de kennis van het werken met molens verloren. Het ambacht van de molenaar dreigde uit te sterven. Tegenwoordig laten veertig beroepsmolenaars en honderden vrijwillige molenaars en medewerkers de wind- en watermolens in Nederland weer draaien.

Maarten Dolman is één van de zeer actieve beroepsmolenaars in Nederland. Hij is fulltime molenaar en kan zijn hoogwaardige graanproducten aan zowel bakkers, restaurants als particuliere klanten in de molenwinkel leveren. Daarbij wordt hij geholpen door vele vrijwilligers die De Windotter in stand willen houden. Maarten is ook heel trots dat zijn beide zonen het ambacht omarmen en in zijn voetsporen treden. Karel is al beroepsmolenaar in Woerden en William is in opleiding.

Plaatsing op de lijst betekent belangrijke internationale en nationale erkenning van de
maatschappelijke, culturele en economische waarde van het molenaarschap. Maarten hoopt dat het enthousiasme voor het molenaarsambacht hierdoor nog groter wordt.
 

Terug naar het overzicht

Reacties

Nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Reageer