donderdag 01 februari

500 jaar Apeluiers, waar komt dat vandaan?

foto: Jurgen den Uijl

Carnaval staat dit jaar in het teken van '500 jaar Apeluiers'. Elk jaar heet IJsselstein in de carnavalstijd Apestad, naar de bijnaam van de inwoners, Apenluiders. Waar komt die naam vandaan?

De oorsprong ligt in het verhaal over Kees de Aap, een mooie legende uit het geheugen van IJsselstein:

Rond 1300 leefde knecht Kees aan het hof van de heer van Slot Rijpickerwaard. Kees bezat een aapje dat dezelfde naam had als zijn meester. Het diertje vermaakte met zijn kunstjes iedereen aan het hof, wat meester Kees zeer geliefd maakte.
Op een ongelukkige dag wordt het aapje ziek en sterft. Terwijl knecht Kees zijn geliefde vriend in de tuin begraaft, geeft de slotheer een andere knecht de opdracht om alle bewoners van de stad te vertellen dat Kees dood is. Het bericht zorgt voor groot verdriet in de stad. Ter nagedachtenis aan Kees wordt besloten de noodklokken te luiden.
Op het Slot hoort men de noodklokken en de heer vraagt zich af waarom deze geluid worden. Hij stuurt Kees naar de stad. Als de bewoners knecht Kees zien aankomen, schrikken ze zich wild. Zij dachten dat knecht Kees was overleden! Als Kees uitlegt dat zijn aapje is overleden, worden de inwoners van IJsselstein boos. Belachelijk vinden ze het, dat ze de klokken hebben laten luiden voor een aap! Ze willen wraak nemen op de slotheer voor deze verwarring.
De inwoners besluiten het kasteel aan te vallen. Ze omsingelen het kasteel en proberen de heer uit te hongeren. En echte aanval blijft uit, het volk wordt chagrijnig en lui. Na enkele dagen besluiten de bewoners dat het zinloos is en sluiten vrede met de slotheer.


Het verhaal is in de 19e eeuw  opgetekend in dichtvorm door J. van der Roest
Lees het verhaal online op Het Geheugen van Nederland
en in onze tijd als stripverhaal door Frits van Loenen; voor € 5,00 te koop bij Uit in IJsselstein/Tourist Info in de Bibliotheek, Overtoom 7.
 

Terug naar het overzicht

Reacties

Nog geen reacties. Ben jij de eerste?

Reageer