Oude St. Nicolaaskerk

Deze laat-gotische kerk is rond 1307 gebouwd en heeft een pseudo-basilikaal schip met een kooromgang. Begin 14e eeuw kreeg Gijsbrecht van Amstel, de eerste Heer van IJsselstein, van de bisschop toestemming, dichtbij zijn kasteel een kerk te bouwen. Deze kerk werd in 1310 gewijd aan Sint Nicolaas. De Sint Nicolaaskerk was naast het kasteel het belangrijkste gebouw van de stad. Hoogtepunt van de bouw was de kerktoren in 1532. Deze beroemde, door de Italiaanse bouwmeester Alessandro Pasqualini ontworpen toren is het oudste gebouw in renaissancestijl in Nederland.

Van april t/m september is de kerk elke zaterdag geopend  van 14.00 - 16.30 uur. Op diverse zaterdagen zijn er zomerorgelconcerten van 14.30 - 15.15 uur.

Belangstellenden kunnen op aanvraag met een gids van Uit in IJsselstein de kerk ook op andere dagen bezoeken (niet op zondag). 

Op Open Monumentendag kunt u ook de toren van de kerk beklimmen.

 

Agenda

 
zaterdag 06 januari

Nieuwjaarsconcert

Het traditionele Nieuwjaarsconcert wordt gegeven door organist Gerrit Christiaan de Gier, met medewerking van hoboïste Anj... >>

 

Praalgraven en Van Vulpen orgel

Binnen in de kerk is veel moois te zien, zoals de praalgraven van Gijsbrecht van Amstel en zijn vrouw Bertha van Heukelom en van Aleida van Culemborg, maar ook een 23 stemmen tellend orgel, gebouwd door de Utrechter Van Vulpen. 

Oude St. Nicolaaskerk
Kronenburgplantsoen 2
3401 BM IJsselstein

nvt
www.hervormdijsselstein.nl
 

Afbeeldingen